Rikka
Rikka is opgericht in de 16e eeuw en daarmee de oudste van Ikebana. Door het gebruik van verschillende takken en planten suggereert de Rikka stijl de schoonheid van een landschap.
Wat wordt uitgedrukt in Rikka?
Tijdens alle vier de seizoenen kan het bloeien van de bloemen niet los gezien worden van het weelderige groen. Bloemen bloeien op de juiste tijd en bomen en grassen wortelen alleen als grond, zonlicht en water voldoende beschikbaar is. Men zet ook wel dat de prachtige natuurlijke landschappen die we zien het resultaat zijn van de harmonie van al deze dingen.
In Rikka symboliseren de bomen de bergen; terwijl de bloemen en grassen juist water en dorpen impliceren. Het natuurlijke landschap komt tot uitdrukking in een enkele vaas. Hierbij worden alle dingen in de natuur weerspiegeld. Bij Rikka is het belangrijk om door de harmonie van bomen en planten de wetten van natuur te leren kennen.
Binnen Rikka zijn twee stijlen: Rikka Shofutai met een traditionele vorm, en Rikka Shimputai zonder vaste vorm.
Shoka
Shoka is een stijl die in de late Edo-periode (19e eeuw) werd geformaliseerd. Door het gebruik van één tot drie soorten bloemenmaterialen geeft Shoka uitdrukking aan de levende vorm van planten die in de grond wortelen en omhoog groeien.
Wat wordt uitgedrukt in Shoka?
Terwijl Rikka schoonheid zoekt in de harmonie tussen planten, richt Shoka zich op de shussho (innerlijke schoonheid van een plant) die het leven van een plant voorstelt. Shussho is het unieke karakter van elke plant, waarvan de schoonheid wordt ontdekt in de verschillende groeivormen van een plant. Op basis van deze innerlijke schoonheid wordt het leven van planten op elegante en gracieuze wijze tot uitdrukking gebracht.
Hierbinnen onderscheiden zich twee stijlen: Shoka Shofutai met een traditionele vorm, en Shoka Shimputai zonder vaste vorm.
Jiyuka (Vrije stijl)
Vroeger werden Ikebana arrangementen alleen tentoongesteld in de tokonoma, de traditionele Japanse kamer. Recente Ikebana wordt niet alleen geplaatst in het Tokonoma maar ook binnen de moderne huizen of op podia en in etalages etc. Zo werd de Vrije stijl geïntroduceerd.
Vrije stijl is een stijl zonder vaste vorm, letterlijk vrij gearrangeerd vanuit het observeren van de vormen en texturen van de planten. Hierdoor is en breed scala aan expressie mogelijk binnen de Vrije stijl.